Geraas!

Die Tiener en die Laatlam het onlangs begin met hul bakleiery.  Dit is absolute chaos in ons huis.  Verbeel jou:  Die radio in die kombuis is aan (vir my), die Tiener kyk “Trace” in die TV kamer, en die radio in die onthaal-area is aan vir die Mister.  Intussen loop die Laatlam die hele plek vol en kak almal uit.  Soos ‘n hoender.  Hap-en-kak-hap-en-kak…

Die Laatlam is haar pa se “blue print”.  Donker hare.  Donker oë wat swart soos ‘n demoon s’n raak as sy haar gat wip.  Die neus, die wenkbroue, die mond… Maar sy het haar ma se temperament gekry.  Ons wil hê wat ons wil hê en ons wild it NOU hê!  Ek is ‘n “borderline” beroerte-geval.  Dié dat ek medikasie moet gebruik en vir “anger-management” klasse was.  Ek moet sê, ek hanteer my woede baie beter as byvoorbeeld ‘n jaar terug.  Mense begin my nou weer te “like”.

Die Tiener is twaalf jaar ouer as die Laatlam, so ek kan verstaan dat die tweetjies nie “eye to eye see” nie.  Die Tiener probeer haar bes om die volwasse ding te doen en haar sussie te ignoreer, maar soms vat die Laatlam dit te vêr.  Soos ‘n hyena wat aan ‘n leeu se balhare torring.  Dan kry ons nou ‘n “cat fight” wat skrik vir niks.  Die lawaai is besig om my te vang…  Ek het nou die aand sommer in my kar in die motorhuis gaan sit net vir bietjie stilte.

My sussie is agt jaar jonger as ek en ons het nét so baklei.  Ongelukkig het ons nie baie lig daarvan afgekom nie.  Eendag het my Stiefpa ons met ‘n tou vasgegmaak en vir ons elkeen ‘n paplepel geggee en ons beveel om mekaar te moer.  En die een wat nié die ander ene slaan nie, kry pak met die belt van my stiefpa af.  “Toe!  Bliksem mekaar nou!”  en dan klim hy ook tussen ons in.  Ek het die rook daardie dag uit my sussie geslaan want vir dáái belt was ek skeit-bang! In elke geval, my sussie het nooit pak gekry nie en toe daai geleentheid in mý skoot val toe gryp ek hom aan met albei hande!

Een Desember vakansie in Blouberg toe sit ons wéér so vas.  My ma en Stiefpa het ons eenvoudig daardie oggend in die woonstel toegesluit en vir die res van die dag gaan gat-skuur.  Dit was so frustrerend want ons was basies gedwing om in mekaar se gevrete vas te kyk vir een hele dag.  Ek onthou ek het nog op die balkon gaan staan en rook en my sussie het op my afgekom.  “As jy vir ma-hulle sê dat ek rook, dan dônner ek jou!”  Daardie aand toe my ouers by die woonstel kom, was die eerste ding wat sy vir my stiefpa gesê het:  “Pappa, ek BELOWE my sussie rook nie!”   Go figure!

Vandag is my sussie my beste vriendin maar sy bly in die Kaap.  Ons sien mekaar een maal per jaar.  Ek wens so ek het haar meer gekoester toe sy ‘n klein dogtertjie was en meer moeite gedoen om haar ‘n deel te maak van my lewe.

My een kollega reken my situasie is nog mak teenoor wat sý deurmaak.  Sy het twee tienerseuns in die huis.  As húlle aan die baklei gaan, dan loop die bloed.  Dan staan sy net daar en huil terwyl hulle op die mat rondrol en mekaar met die vuiste bykom…

Ek weet nie… dalk moet ons die twee in ‘n kamer toesluit of iets.  Ek het nie die hart om te doen wat my stiefpa gedoen het nie.

c7aa15734ab5323ad7448f0b651e4949.jpg

4 thoughts on “Geraas!

  1. Ek het drie seuns. Die twee oudstes baklei net so. Een Sondag na kerk het ek ook net genoeg gehad. Toe trek ek vir hulle een van my man se T-hemde aan en hulle moes so saamloop tot hulle saam kon werk. Dit gaan nou bietjie beter ek dreig net om die hemp te gaan haal.

    Like

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s