As die ouers die kinders irriteer…

Die Bybel sê iewers:  “Vaders… moenie jul kinders irriteer nie…”  – of so iets.    Anywhoo…

Vanoggend toe vat ek die Tiener en haar vriendin skool toe.  The Pixies kliphard op die radio.  Hoe nader ons aan die skool beweeg, hoe sagter draai die Tiener die volume.  “’Tsêk, man!” klap ek haar hand weg.  “Maar, maaaaaa!  Die kinders!?”  Toe ons by die skool kom, net toe sy en haar maatjie hule deure oopmaak om uit te klim, toe sit ek die radio op full volume“Where is my mind… where is my mind…”  Ha!  Toe kry ek ‘n kyk van die Tiener wat boekdele spreek.  Ek onthou toe iets uit my tienerjare.

My ouers het so faktap geel Isuzu bakkie by my oupa gekry.  Die ding was so opgeroes dat jy hom ‘n kilometer verder kon hoor aankom:  “Hnnnnnnn, hnnnnnnn….klak-klak-klak-klak!”  Vieslike bladdie ding gewees.  Ons het ‘n inbly tuinjong gehad – Johannes. Maar, ons mag hom nie ‘n tuinjong genoem het nie – sy posbeskrywing was “Bode”.  Hy moes alles doen van tuinmaak, swembad skoonmaak, erf skoonmaak, bourommel van spekhuise wegry en what-not.  Soms het hy vir my ma melk en sigarette by die kafee ook gaan koop.  Jack of all trades… Die bakkie het nogals ‘n twee-rigting radio ook ingehad.  Dan sal my ma hom roep:  “Johannes, kom in… Johannes, kom in…”  Dan sal hy antwoord:  “Miesies kom in, miesies kom in…”  Dan sal sy vir hom nou instruksies gee.  Fokkit sommige mense is maar té gemaklik!

Só was Johannes een van die min swartmense in die dorp met ‘n geldige rybewys.  Met sy “rollie” in die mond het hy die dorp plat gery.  O fok, hy was die shit!

Ons het so vier kilometer van die skool af gebly en as ‘n reël het ek skool toe en terug geloop.  Behalwe as dit reën, dan sou my ma my kom haal.  Eendag toe is dit nou sulke-tyd en wie staan voor die skoolhek?  Nié my ma met haar wit Merc nie, maar Johannes met die opgeroeste geel Isuzu.  Ôg ek het vir my so geskaam dat ek nét daar ‘n U-turn gemaak het en ‘n ompad huistoe gevat het in die gietende reën.  Ek was só nat dat ons my skoolskoene moes wegsmyt want dit het losgetrek.  Vir iemand wat gekies het om ‘n low-profile te handhaaf was dit net vir my een te veel!  “My magtag man!  Hoeveel kinders kan sê dat hul Bode hul kom haal by die skool?”  reken my ma mos.  “Ma!  Hou net op kak praat!  Bodes loop rond met clipboards en pakkies!”

Ek was seker so sestien toe gaan kuier ek een skoolvakansie by ouma en oupa in Southbroom.  Die gewoonte was dat my oupa my soggens strand toe gevat het.  Later, wanneer ek huitoe wou kom, sou ek hulle van die tiekieboks af gebel het om my te kom haal.  Daardie dag was ek by Margate se strand en as ek terugdink moes dit oor ‘n Desember vakansie gewees het want dit was baie besig.  Ek het nog so gesit en wag vir my ouma om my te kom optel en wat kom toe daar aangeskuiker?  My ouma met haar Jackie-O sonbril en curlers in haar hare!  Ek het amper gedood want ek ken nie my ouma so nie, maar sy het seker ‘n af-dag gehad.  Vandag verlang ek só na haar dat ek hand-aan-hand met haar in die dorp sal loop – met curlers in die hare EN pajamas…

Kyk bietjie hoe trek hierdie mense hul kinders se siele uit:  Die eerste dogtertjie is pure Laatlam!

3 thoughts on “As die ouers die kinders irriteer…

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s