Stiefpa – Die Einde

Dit was in Desember 1998 toe my ma my kom sien het en my meegedeel het dat sy besluit het om my stiefpa finaal te los.  Sy het vir my ‘n paar rand en haar kar sleutels gegee en gevra dat ek, my sussie en my boyfriend van daai tyd (ôg, ek was GEK oor hom, maar daai is ‘n storie vir ‘n ander dag…) die volgende dag afry kus toe na my oupa-hulle toe.  Ek dink nie sy wou ons blootstel aan die trauma wat sou volg nie.  Ek moes ook my woonstel sleutels vir haar gee net vir ingeval my stiefpa sou weier om uit die huis te trek en sy ‘n plek van veiligheid sou nodig hê.

Ons het ‘n gatskop-tydjie by die see gehad ná die jaar se kak-en-drama.  Ek het nie met my ma kontak gemaak om te hoor hoe dinge by die huis gaan nie want ek het nie werklik vertoue gehad dat sy hom vir goed gelos het nie.  Ek het ook nie meer omgegee nie.  Sy het hom dan al soveel keer gelos en teruggevat en ons lewens in die proses verontrief.  Een oggend toe sit ek op die trappie by my oupa se huis en kyk oor die see uit toe my oupa langs my kom sit en vra:  “Waarom het jy nie vir my gesê julle is hier omdat jou ma besluit het om hom te los nie?”  Ek:  “Want my sussie weet nog nie, en ek weet nie of dit werklik finaal is nie… oupa weet mos wat laas gebeur het met die egskeiding toe ons ook hier kom kuier het?  Die dag ná die egskeiding in die hof gefinaliseer was, toe vat sy hom terug.  Ek vat haar nie meer ernstig op nie want sy het hom ook al ‘n paar keer weggejaag ná hulle geskei is.  Ek het geen geloof in haar meer nie…”

Toe sê my oupa:  “Nee, nee… hierdie is finaal.  En dit is lelik.  Hierdie ding gaan Hooggeregshof toe.  En ek dink nie jou ma het die geld om hom te betaal wat hy nou soek nie.  Pleks sy hom maar net nie teruggevat het in 1994 nie.  Nou het sy baie om te verloor…”

Dit was nie ‘n egskeiding per se nie, omdat hulle nooit weer getroud was ná hul egskeiding in 1994 nie.  Maar, daar was regsaspekte omdat hy her-aangestel was as ‘n mede-direkteur  van die besigheid.  Omdat hy so te sê net met ‘n kar uitgestap het, het hy besluit om my ma hof toe te vat.  En toe besluit my ma se moer, sy gaan hom roer vir onderhoud vir my sussie.  En so het hulle mekaar heen en weer gedagvaar vir goed waarvan ek al vergeet het…

Toe ons van die see af teruggekom het, toe sit ek sonder ‘n woonstel.  Ek is met my vakansie-tassie reguit na my ma se huis se spaarkamer toe.  My ma het gaan staan en my woonstel sleutels vir my stiefpa gegee en hy het toe eenvoudig besluit om te plak.  Kyk, en hoeveel simpatie ek ookal met my ma gehad het, ek WOU nie weer saam met haar óf my stiefpa onder een dak gebly het nie.  Sy het maar net aangeneem dit sou vet-pret wees, sy en haar twee dogters onder een dak, maar dit het lelik ge-backfire want ek was bitter heilig oor my woonstel gewees.  Plus, die elektrisiteit en Telkom rekeninge was in my naam.  My meubels, my klere… fokken alles.  Skielik bly my grootste aardsvyhand in my persoonlike spasie, op mý onkoste en SY het hom daar gesit!

Ek was verby befok vir haar!

Met my stiefpa wou ek niks te doen gehad het nie.  Alle oproepe van hom het ek geïgnoreer en kontak met hom geweier.  Hy het my een aand gaan opsoek by ‘n nagklub wat ek gereeld besoek het.  Ek moes later uitvind dat hy toe my boyfriend gebel het om uit te vind waar ek op waste tye sou wees sodat hy my kon sien – op daardie stadium toe voel ek asof almal om my besig was om aan my holhare te krap want duidelik dink ék anders as wat mense vermoed.  Toe ek hom sien instap toe het my hart amper gaan staan.  Ek het na hom gestorm en, in pleks van ‘n drukkie en ‘n soen op die wang toe skree ek op hom:  “Waar is my woonstel se sleutels?!”  Hy wou nog maatjies maak toe laat ek hom net mooi verstaan dat ek ‘n veer vir hom voel nie.  Dat hy volgens my van die aardbol kan verdwyn en dat ek nie van plan is om kontak met hom te behou nie.

Met die commotion in die club toe raak hy hardegat met my en sê vir my:  “Máák my daar uittrek!” en dít is waar ek besef het dat ek nou ‘n plakker sit…

Ek het in die dae daarná in ‘n diep depressie geval en my ma het dit goedgedink om my vol Valium te pomp.  Een Saterdag het ek nog so gelê en slaap in die spaarkamer en toe word ek vir ‘n oomblik uit my semi-koma uit wakker.  Uit die venster kon ek sien waar my ma en my boyfriend op die swembad se rand sit – sy met haar voet wat vroetel tussen sy bene.  Ek het destyds nie geweet of ek beneweld was en of ek dit werklik gesien het nie, maar vandag weet ek dat, wat ek gesien het, werklik gebeur het want sy het jare daarna dieselfde met my tweede man gedoen.  Vrouens wat besig is om te skei of vars uit ‘n lang verhouding is, is gevaarlik.  En ek veralgemeen nie.  Ek was ook daar!

My stiefpa het geweier om uit my woonstel te trek en ek moes weer begin werk het maar hy wou my nie toegang tot die woonstel gee om ordentlike werksklere te gaan haal nie.  Ek het ál meer frustreerd geraak want ek het gevoel dat my ma hierdie kak veroorsaak het deur my woonstel sleutels vir hom te gee.  Ek het toe eenvoudig geweier om terug te gaan werk toe.  Ek het basies vir haar laat weet:  “Ek gaan nie werk toe voordat jy nie hierdie kak uitsorteer nie”.  Ek het ge-strike, maar vreedsaam – al wou ek haar fokken huis afbrand.  Al wat ek wou hê was om terug te wees in my woonstel, alleen, weg van die insanity wat volwasse mense in my lewe veroorsaak het.  Terug in my spasie waar daar orde en vrede heers.  Weg van almal wat besig was om my te na te kom.  Ek het ook my munisipale- en telefoon rekeninge vir my ma gegee om te betaal want ek het gewéét my stiefpa sou nie.  “Jou probleem… Betaal!”

Om ‘n lang storie kort te maak:  Dinge het ál meer smerig geraak en ons het ‘n advokaat in Pretoria gekry – ene Barry Roux wat vir Oscar Pistorius verteenwoordig het.  Tóé begin dinge gebeur.  Hy het sommer vinning ‘n uitsettings bevel gereël – my stiefpa het ‘n uur gehad om my woonstel te ontruim.  Ek onthou hy was briesend!  Hy het al my panties en bra’s op die grasperk van die woonstelblok gegooi.  Daardie tyd was die woonstelle nog nie omhein nie en dit is geleë op ‘n hoekerf in die sentrale besigheidsdistrik.  Die hele dônnerse dorp moes die spektakel beleef!

‘n Interdik (met ‘n Sielkundige se verslag) is ook uitgereik met Barry se hulp.  My stiefpa mag my glad nie gekontak het of binne ‘n sekere afstand van my gekom het nie.

Op die ou einde het die hof beslis dat my ma my stiefpa R200 000 moet betaal, wat my oupa toe gedoen het want regskostes is nie perdekoop nie.  Ons het hard ge-party toe alles uiteindelik verby was.  Maar, in my agterkop het ek nog steeds gevrees dat my ma hom sou terugvat.  Tot vandag toe kry ek gereeld nagmeries dat hy weer terug is in ons lewens.

In 2009 het ek hom weer vir die eerste keer gesien by my sussie se verjaarsdag partytjie en ons het soos beskaafdes gepraat en selfs so bietjie grappies gemaak.  Hy het gesê hy verlang na my, en toe hy die Tiener sien, toe kry hy trane in sy oë.  Ek het my kind gevat, in my kar geklim en vroeër huistoe gegaan.  Ek sien net nie weer kans nie…  Mense verander nie.  Verál nie Narsissiste nie.

My sussie trou op 28 Oktober en hy gaan daar wees.  Hierdie tannie gaan in ‘n donker hoekie met ‘n láng dop sit en alles geduldig aanskou want my ma en my tweede stiefpa (wat ook net so ‘n drol is – net ‘n bietjie meer pateties) se gatte is nog lekker suur vir hom en ék gaan nie my sussie se troue bedônner nie!

cd7e0f56ff1881c6dc7032def4f6dbb5.jpg

6 thoughts on “Stiefpa – Die Einde

  1. hartseer storie… mens besef nie dat as dinge sleg is in n verhouding raak en scar dit die kinders. Sterkte vir die troue… hou maar afstand- jy skuld hom niks.

    Like

  2. Hoe sal my p/a by die werk sê, “fucked up mense”… nie ek nie, sy, maar dit is al uitdrukking wat my hierdie skrywe kan beskryf. In Susan Forward, dink ek, se boek “toxic people” dink ek praat sy vd tipe verhoudings waarin jou ma haar begeef. Dit is net jammer daar is altyd kinders betrokke.

    Liked by 1 person

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s